UTRECHT/GRONINGEN - In de provincies Groningen en Friesland zijn zaterdagochtend vroeg veel verkeersongelukken gebeurd door ijzel. "Het regende meldingen in deze provincies", zegt een woordvoerder van verkeerscentrale TIC in Utrecht zaterdagmorgen.

Volgens het KNMI was een neerslaggebied boven de lijn Rotterdam-Arnhem verantwoordelijk voor de ijzel. Aan het begin van de middag was de gladheid volgens het weerstation grotendeels verdwenen. "De wegdektemperaturen stijgen weer en er valt vrijwel nergens meer neerslag", aldus een KNMI-woordvoerder. Voor de rest van het weekeinde wordt volgens hem geen ijzel meer verwacht.

De politie in Groningen zegt dat er in haar regio in totaal 41 ongevallen zijn geregistreerd. Drie mensen raakten lichtgewond. Verschillende auto's raakten zo zwaar beschadigd dat ze door een bergingsbedrijf van de weg moesten worden gesleept.

De politie in Friesland meldde dat er zaterdagochtend in haar gebied in totaal 35 ongelukken zijn gebeurd als gevolg van de ijzel. Hier vielen geen gewonden. Wel was er veel blikschade.

Rond .30 uur was de gladheid bestreden, waarna het verkeer weer langzaam op gang kwam. De politie adviseerde zaterdagochtend mensen die de weg niet op hoefden, thuis te blijven. Vooral op de A32 tussen Wolvega en Leeuwarden vonden veel slippartijen plaats. Er ontstonden daar veel files.

Ook de politie in Drenthe had het sinds zes uur zaterdagmorgen druk met tientallen meldingen van ongevallen die binnenkwamen. Vijf mensen raakten lichtgewond door de ongevallen. Vooral op de A28 en A32 gleden veel auto's van de weg.