VENRAY - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) helpt Venray bij de beveiliging tegen wat wordt genoemd 'intimiderende acties' door dierenactivisten.

Ter Horst heeft dat met burgemeester Jos Waals afgesproken, liet een woordvoerster van de gemeente woensdag weten.

Met name wethouder Lei Heldens (CDA) zegt de afgelopen weken te zijn bedreigd door dierenactivisten. De gemeente wil niet zeggen of hij een lijfwacht heeft gekregen. "Over wat de beveiliging inhoudt, doen wij geen mededelingen", zei de woordvoerster van Venray.

Leuzen

Heldens is als wethouder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een groot bedrijvenpark langs de A73, waarvoor ook laboratoria voor dierproeven worden geworven.

De grootste investeerder voor het lifescience technologiecentrum Science Link, Van der Looy uit Weert, trok zich onlangs terug nadat de woningen van enkele projectmanagers waren beklad met leuzen tegen dierproeven.

Onderzoek

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei woensdag dat op ambtelijk niveau onderzocht wordt welke acties nodig zijn voor een betere beveiliging.

Daarbij wordt onder meer gekeken naar informatie van veiligheidsdienst AIVD. De gemeente moet zelf beveiliging voor personen regelen met politie en justitie. “Dat is als het gaat om wethouders geen taak van het Rijk'', aldus de woordvoerder.

Verder heeft Ter Horst in haar gesprek met Waals gezegd dat wat haar betreft een lokale overheid niet mag zwichten voor intimidaties.