ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam begint dit jaar met snelrecht tegen veelplegers en mensen die geweld hebben gepleegd tegen hulpverleners.

Dat heeft hoofdofficier Henk Korvinus woensdag bekendgemaakt. Justitie heeft daarover afspraken gemaakt met de rechtbank. "Wij willen stringenter optreden", aldus Korvinus.

Het OM wil mensen met een publieke functie als conducteurs, ambulancepersoneel en agenten extra beschermen. "Wij willen een heel duidelijk signaal afgeven dat je van mensen uit deze categorie moet afblijven."

Overtreders kunnen een verhoogde boete verwachten.

Bij veelplegers stapelde justitie in Rotterdam de laatste jaren meerdere zaken op, voordat een verdachte zich voor de rechtbank moest verantwoorden.

Capaciteitsproblemen

In de tussentijd moesten reclassering en hulpverlening een gedragsverandering bewerkstelligen. Dat kostte veel tijd en werk en heeft niet opgeleverd waarop het OM had gehoopt, mede door capaciteitsproblemen bij de reclassering.

Volgens de hoofdoffcier heeft een uitspraak van de rechter meer effect op een stelselmatige overtreder om zich op het rechte pad te bewegen.

Gedragsstoornis

Veelplegers worden voortaan bovendien sneller doorgestuurd naar een inrichting voor stelselmatige daders (een zogenoemde ISD-maatregel). "Als je niet wilt luisteren, zul je het merken", waarschuwt de hoofdofficier, die voor meer duidelijkheid pleit.

Een groep gewelddadige veelplegers met gedragsstoornissen en een verstandelijke beperking (ongeveer 20 procent van het totaal) baart zorgen. Daarom moet de persoonsgerichte aanpak en de (na)zorg consequent en goed zijn, aldus het OM.