TEL AVIV - De Amerikaanse president George Bush is woensdag in Israël gearriveerd. Tijdens zijn driedaags bezoek aan het Midden-Oosten probeert hij het vredesproces vlot te trekken.

Bush werd op het vliegveld Ben-Gurion opgewacht door president Shimon Peres en de Israëlische premier Ehud Olmert. Hij hoopt nog voor het einde van dit jaar, wanneer zijn ambtstermijn afloopt, een vredesakkoord te kunnen beklinken tussen Israël en de Palestijnen.

Woensdag praat Bush met zijn Israëlische gastheren. Donderdag gaat hij naar de Westelijke Jordaanoever, waar hij in de stad Ramallah een ontmoeting heeft met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.

Het is dan voor het eerst in negen jaar dat een Amerikaanse president Palestijns gebied betreedt.

Doorbraak

Tijdens Bush' bezoek wordt geen doorbraak verwacht. Waarnemers denken ook dat het hem niet zal lukken een vredesregeling te treffen. Ze twijfelen vooral aan zijn capaciteiten als vredesbemiddelaar en aan zijn bereidheid zich echt in te zetten.

Gedurende de acht jaar dat Bush in Washington de scepter zwaaide, heeft hij het conflict vrijwel geheel genegeerd. Hierin kwam pas vorig jaar november enige verandering toen Washington als gastheer optrad tijdens een internationale conferentie over het Midden-Oosten.

Iran

Na zijn bezoek aan de Palestijnse gebieden donderdag, reist Bush door naar Egypte, Saudi-Arabië, Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij hoopt deze Arabische landen allemaal op een lijn te krijgen om de groeiende invloed van Iran in de regio het hoofd te bieden.

Palestijns protest

Palestijnen in de Gazastrook hebben woensdag betoogd tegen het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan de Westelijke Jordaanoever. Bush spreekt daar donderdag onder anderen met zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas.

De Amerikaanse president kwam woensdag aan op de luchthaven van Tel Aviv. Hij blijft drie dagen in Israël en de bezette gebieden en gaat dan naar andere landen in het Midden-Oosten.

De betogers van verschillende Palestijnse facties eisten onder meer dat de Verenigde Staten hun partijdige houding in het voordeel van de joodse staat eindelijk laten varen.

Dindagavond betoogden leden van de (Palestijnse) Islamitische Jihad in de Gazastrook tegen Bush en tegen de Amerikaanse politiek in de regio.

Bush in Midden-Oosten