ARNHEM - Drugsbaron Charles Z. wordt donderdag vrijgelaten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald.

De voormalig autocoureur wordt momenteel vervolgd voor het bereiden en verhandelen van 2000 kilo hasj en 60 kilo amfetamine. Deze drugs werden vorig jaar aangetroffen bij zijn woning in Zwartebroek.

Ook moet hij zich verantwoorden voor het bezit van wapens en xtc-pillen.

De rechtbank laat Z. vrij, omdat de straf die hij hiervoor eventueel krijgt, de duur van zijn voorarrest "mogelijk overstijgt".

Geliquideerd

Z. ontkent dat de drugs van hem waren en stelt nu dat ze van een onlangs doodgeschoten vriend van hem zijn. Deze Cris T. werd in 2002 onder zijn echte naam Simon C. in Groot Brittannië veroordeeld tot 18 jaar cel wegens xtc-smokkel.

Hij vluchtte echter naar Nederland. Afgelopen november werd C. in Amsterdam met een schot in het hoofd geliquideerd.

DNA

Volgens Z. en zijn advocaat zaten de vingerafdrukken van C. op een van de bij Z. aangetroffen wapens en stond ook de naam 'Cris' in de partij hasj gestansd. Sporen DNA kunnen volgens de verdachte ook ondersteunen dat de drugs van Cris waren en niet van hem.

Profiel

Het Openbaar Ministerie moet van de rechtbank alles uit de kast trekken om alsnog achter het DNA-profiel van de doodgeschoten man te komen. De officier van justitie stelde woensdag dat er afgelopen november geen DNA van de vermoorde man is afgenomen. Het DNA-profiel zou ook niet meer elders te achterhalen zijn.

Verraden

Z.'s zaak is al een tijdje onder de rechter. De drugsbaron stelt dat hij niet eerder naar zijn vriend heeft gewezen, omdat hij hem niet wilde verraden.

In de zaak moeten nog getuigen worden gehoord. Wanneer die wordt hervat is niet bekend.

De advocaat van Z., K. Krikke, is blij met het besluit van de rechtbank. De vrijlating van zijn cliënt wijst er volgens hem op dat de rechtbank nu het juiste perspectief gaat inzien dat met name C. een belangrijke rol in deze zaak speelt.

Witwassen

Er hangt Z. overigens nog een andere vervolging boven het hoofd. Het landelijk parket van het OM verdenkt hem van lidmaatschap van een criminele organisatie, de in- en uitvoer van drugs naar Groot-Brittannië, het witwassen van crimineel verkregen geld en nog een aantal andere delicten.

Hoe ver dit onderzoek nu is gevorderd, is niet duidelijk, ook niet voor advocaat Krikke. De raadsman stelt wel dat C. ook in dit onderzoek een belangrijke rol speelt.