TORA BORA/WASHINGTON - Na een korte nachtelijke pauze heeft de Amerikaanse luchtmacht zaterdagochtend haar bombardementen op het Afghaanse Tora Bora hervat. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP hoorde bommen exploderen in een sector die vrijdag al onophoudelijk is bestookt.

Volgens de journalist werden bij de luchtaanvallen twee B-52 bommenwerpers ingezet. Die wierpen een serie zware bommen af op posities van aanhangers van het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden.

De Amerikanen proberen de stellingen in de bergen en grotten van Tora Bora te vernietigen. Volgens de opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, Franks, zijn daarbij al talrijke slachtoffers gevallen. Hij schat de sterkte van de al-Qaeda-strijdmacht op 300 à 1000 man.

Overgave?

Driehonderd buitenlandse strijders van al-Qaeda hebben zaterdag in de bergen bij Tora Bora beloofd zich nog dezelfde dag over te geven. Dit heeft een plaatselijke Afghaanse commandant, Said Mohammad Palawan, tegen de pers gezegd.

Het gaat vooral om Arabische en Tsjetsjeense vrijwilligers die al bijna twee weken door de anti-Talibancoalitie worden belegerd in hun bolwerk in de bergen. De overgave zou beginnen om 10.00 uur (plaatselijke tijd; 06.30 uur in Nederland). Het is nog onduidelijk of dat inderdaad is gebeurd.

Gevangenen

Het internationale Rode Kruis eist toegang tot een groep van vijftig gevangen strijders van al-Qaeda. Zij zijn gevangen in het oosten van Afghanistan en zouden zijn mishandeld door hun Afghaanse bewakers. Dat heeft een woordvoerder van het Rode Kruis zaterdag gezegd.

De vijftig werden gevangengenomen toen zij zich overgaven nabij Tora Bora.