AMSTERDAM - VU Medisch Centrum en Stichting Buitenamstel Geestgronden verwachten veel belangstelling voor een polikliniek voor patiënten met onduidelijke klachten.

De kliniek wordt deze zomer geopend. De stichting bevestigde woensdag een bericht daarover in de Volkskrant.

Onbegrepen aandoeningen

In de nieuwe kliniek zullen psychologen, psychiaters en medisch specialisten zo veel mogelijk samen naar de patiënt kijken. Het aantal mensen met onbegrepen aandoeningen, zoals het vermoeidheidssyndroom ME/CVS, is de laatste jaren sterk toegenomen.

Het VU Medisch Centum onderhandelt nog met verzekeraars over de financiering van de kliniek.

Neurologische klachten

Naar schatting een half miljoen Nederlanders heeft lichamelijke klachten die artsen niet kunnen verklaren. Afgezien van een polikliniek van het AMC kunnen ze nergens terecht.

Het gaat om mensen met onverklaarbare neurologische klachten zoals verlammingsverschijnselen, hoofdpijn en tintelingen in armen en benen.

Psychische problemen

Stichting Buitenamstel Geestgronden en VU Medisch Centrum tekenden eind december een samenwerkingsovereenkomst. Ongeveer 40 procent van de mensen met lichamelijke klachten heeft vaak ook psychische problemen.

Aan de andere kant hebben psychiatrisch patiënten vaak lichamelijke klachten die onbehandeld blijven. Door de samenwerking is het grootste centrum voor academisch psychiatrische behandeling in Nederland tot stand gekomen.

Ook op het terrein van ouderengeneeskunde biedt de samenwerking grotere mogelijkheden.

Chronische ziekten

Zowel het VU Medisch Centrum als de Stichting Buitenamstel Geestgronden vindt het onjuist dat de psychiatrie in de algemene gezondheidszorg een aparte status heeft.

In de top tien van meest voorkomende chronische ziekten staan vier psychiatrische aandoeningen: angststoornissen, depressie, verslaving en dementie.

Door de samenwerking tussen beide instelllingen komt er meer verband tussen de lichamelijke en psychische gezondheidszorg.