AMSTERDAM - De twee mannen die vorige week de moord op de 9-jarige Sonja en haar broertjeTom uit het Duitse Eschweiler bekenden, hebben het meisje twee dagen langseksueel misbruikt voordat ze haar wurgden. Dat maakte de officier van justitievan Aken donderdag bekend.

De kinderen werden door de 28-jarige Markus W. en de 33-jarige Markus L. opzondag 30 maart meegenomen toen zij op een oud mijnterrein aan het spelenwaren. De mannen deden zich voor als politierechercheurs in burger en toondendaarbij een lidmaatschapskaart van een videotheek als zogenaamd bewijs.

Dekinderen werden onder een deken op de achterbank verstopt en naar hetflatgebouw gebracht waar beide mannen woonden. De 11-jarige Tom werd in dekofferbak van de auto in de garage van het gebouw opgesloten, Sonja werdmeegenomen naar een van de flatwoningen.

Een van de twee daders wurgde Tom nog op de dag van de ontvoering op eenparkeerplaats in het bos, zo'n twaalf kilometer van Eschweiler, stelt hetopenbaar ministerie. De daaropvolgende nacht en de maandag erna vergrepen beidemannen zich meermaals aan het meisje. Tegen de avond brachten ze haar per autonaar een bos in de buurt van Blankenheim in de Eifel en wurgden haar daar methet verpakkingssnoer. Markus W. nam een dag later als hulpverlener zelfs deelaan de grootscheepse zoekactie die de politie naar het meisje was begonnen.

De mannen sloegen op de vlucht nadat de politie een buurtonderzoek hadaangekondigd waarin bij 2.000 mannen DNA-monsters zouden worden afgenomen. Zijwerden vorige week donderdag op een parkeerplaats aan een autosnelweg inZwitserland aangehouden nadat automobilisten hen en hun auto hadden herkend.Omdat zij zich niet tegen uitlevering verzetten konden zij nog dezelfde dag aande Duitse politie worden overgedragen. Een combinatie van vingerafdrukken enDNA-sporen zou de politie naar de twee mannen geleid hebben.