AMSTERDAM - Hillary Clinton en John McCain zijn de winnaars van de voorverkiezingen in de staat New Hampshire.

Democraat Clinton kreeg 39 procent van de stemmen en liet daarmee haar belangrijkste rivaal Barack Obama, die 36 procent behaalde, nipt achter zich. Derde eindigde John Edwards met 17 procent.

Bij de republikeinen stond al snel na het sluiten van de stembureaus vast dat John McCain had gewonnen. McCain, senator van Arizona, staat op 37 procent van de stemmen tegen 28 procent voor de nummer twee, Mitt Romney.

McCain is niet meer in te halen. Mike Huckabee, afgelopen donderdag nog winnaar bij de voorverkiezingen in Iowa, eindigde als derde met 12 procent.

In de voorverkiezingen wordt uitgemaakt welke twee kandidaten in november om het presidentschap zullen strijden.

Opsteker

Zowel voor Clinton als voor McCain is de winst een grote opsteker. Clinton was in de media de afgelopen dagen al bijna afgeschreven na de onverwachte winst van Obama bij de eerste voorverkiezingen voor de Democraten in Iowa. Ook opiniepeilingen wezen de afgelopen dagen opeen overwinning voor Obama.

Terugkeer

McCain, die in 2000 ook al vergeefs een gooi naar het presidentschap deed, werd de afgelopen maanden afgeschreven in de Amerikaanse media. "We hebben de mensen laten zien hoe een echte terugkeer eruit ziet", aldus de 71-jarige McCain na zijn overwinning.

Kiezers

Kiezers in de kleine staat in het noordoosten van de VS brachten dinsdag massaler dan ooit hun stem uit. New Hampshire telt 1,3 miljoen inwoners. Zo'n 500.000 geregistreerde kiezers stemden. Het goede weer in New Hampshire werkte volgens commentatoren mee aan de hoge opkomst.

Invloed

De uitslagen in New Hampshire en Iowa hebben traditiegetrouw grote invloed op de volgende voorrondes. Echte duidelijkheid komt er vermoedelijk pas op dinsdag 5 februari. Op deze Super Tuesday wordt 40 procent van de Democratische en Republikeinse gedelegeerden verdeeld.

Zij reizen in de zomer af naar hun respectievelijke partijconventies om daar formeel de kandidaten aan te wijzen. De presidentsverkiezingen, waar een opvolger wordt gekozen voor Bush, zijn op 4 november.

Verrassende winnaars New Hampshire