AMSTERDAM - Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het CDA negen van de huidige 44 zetels verliezen en op 35 zetels uitkomen. Alle andere politieke partijen boeken lichte tot behoorlijke winst. Vooral de SP, van negen naar twaalf zetels en de LPF, acht naar tien profiteren van het verlies van de Christen-Democraten. Dit blijkt uit een TNS NIPO peiling die onder ruim 1000 kiesgerechtigde Nederlanders is gehouden.

De kiezer lijkt het CDA af te straffen voor de afgebroken formatiepoging met de PvdA. Politicoloog Rudy Andeweg: "De manier waarop het gegaan is, bevalt de kiezer niet. Ze verwijten het CDA arrogantie en onbetrouwbaarheid." Er is ook kritiek van de kiezer op de PvdA, maar dan gaat het om onervarenheid. Dat wordt lang niet zo zwaar aangerekend, aldus Andeweg.

De winst van de SP en LPF wijst volgens de politicoloog op een afnemend vertrouwen in de politiek. "Het zijn allebei partijen die het meest protest aantekenen tegen de gevestigde orde. We zien dat mensen hun vertrouwen in de politiek weer kwijtraken en dan terechtkomen in de categorie niet-stemmers of bij de SP en LPF."

De kiezer is ook gevraagd naar de coalitievoorkeur, nu een CDA/PvdA coalitie een gepasseerd station is. Opvallend genoeg kan een paarse coalitie op de meeste steun (26%) rekenen. Daarna volgen de coalities CDA/VVD/D66 (23%) en CDA/VVD/LPF (16%). Weinig steun is er voor de 'Staphorster variant' van CDA/VVD/CU/SGP (6%) en een minderheidskabinet van CDA en VVD (5%).