TEHERAN - De groep van ruim zestig in Teheran gestrande Nederlandse reizigers is dinsdag vanaf de internationale luchthaven naar huis vertrokken. Om 15.00 uur Nederlandse tijd kon de groep met een vlucht van Iran Air mee naar Parijs, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het bewuste vliegtuig kwam tegen elf uur in de avond in Parijs aan. Medewerkers van de ambassade in Parijs wachtten de passagiers op aan de gate.

Een bus stond klaar waarmee de groep verder kan reizen naar Nederland. Mocht er niet genoeg plaats in de bus zijn dan is er ook accommodatie geregeld in Parijs.

Sneeuw

De reizigers waren zondag gestrand op het vliegveld van Teheran omdat hun vlucht naar Amsterdam wegens hevige sneeuwval was afgelast. Onder hen bevonden zich zo'n 35 studenten.

Reisbureau Rosetta Reizen uit Nijmegen trok aan de bel nadat het was bestookt met e-mails van gestrande reizigers die bij het reisbureau hadden geboekt. "Al onze reizigers, onder wie mensen op flinke leeftijd, verblijven in de vertrekhal, worden niet geïnformeerd en maken zich grote zorgen", zei directeur Benno Hagenbeek van Rosetta.

Zorgwekkend

Volgens hem waren de omstandigheden waaronder de reizigers bivakkeerden "meer dan zorgwekkend, koud, zonder voedsel en met zeer beperkte en primitieve sanitaire omstandigheden".

De Nederlandse ambassade was van de omstandigheden op de hoogte en bood de reizigers onderdak aan. Maandagavond bracht een team van de ambassade een groot deel van de groep onder in de residentie van de ambassadeur en in de woning van een ambassademedewerker.

Hotel

Een ander deel van de groep werd naar een hotel gebracht. Ook regelde de ambassade 72-uurs visa zodat de Nederlanders het vliegveld tijdelijk mochten verlaten. Een klein aantal Nederlanders koos ervoor op het vliegveld te blijven.

Overigens waren de Nederlanders niet de enige gestrande passagiers. Op de internationale luchthaven van Teheran zaten honderden reizigers vast omdat hun vluchten waren geschrapt door het noodweer.