AMSTERDAM - Met hoge cijfers voor het schoolonderzoek lopen middelbare scholen vooruit op een slechte uitslag voor het centraal schriftelijk examen, vooral in het vwo. Dat blijkt uit het deze week verschenen onderzoek van Elsevier over de beste scholen.

Dertig middelbare scholen geven een punt of meer cadeau bij het schoolonderzoek. Daarmee maken ze de uitslag van het centraal examen, soms zelfs een onvoldoende, goed.

Het grootste verschil is gemeten bij het vmbo op Panta Rhei in Amstelveen, waar leerlingen 1,8 punt meer kregen. De eindexamenkandidaten havo van het Islamitisch College in Amsterdam scoren 1,5 punt hoger op hun schoolexamen dan op het centraal examen.

Vwo

Scholen met lage cijfers voor het schoolonderzoek halen daarentegen vaak een hoog gemiddelde bij het centraal schriftelijk, stelt Elsevier. Bij het vwo is het gemiddelde verschil het grootste (0,4 punt), bij het basisberoepsgerichte vmbo het kleinste. De scholen die via het schoolexamen het meest compenseren, tellen vaak ook hoge percentages achterstandsleerlingen.

Elsevier verrichtte het onderzoek aan de hand van cijfers die de Onderwijsinspectie heeft verstrekt. "De examenpraktijk laat de scholen ruimte voor gemarchandeer", concludeert het blad.

Gesjoemel

"Er zijn alvast twee remedies tegen gesjoemel: vermelding van beide cijfers op het diploma én de eis dat beide voldoende zijn."

De Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg en het Calvijn College in Goes behoren zowel op havo- als vwo-niveau tot de beste van Nederland. Leerlingen halen er gemiddeld een ruime voldoende voor het centraal examen.

Net als voorgaande jaren eindigden het gymnasium van de Trevianum scholengroep in Sittard en de basisberoepsgerichte vmbo van het Almere College hoog. Ook De Lage Waard in Papendrecht, St. Canisius in Almelo en Were Di in Valkenswaard stonden eerder in de hoogste regionen.