AMSTERDAM - Ongeveer dertig buschauffeurs van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) hebben vrijdagavond in Amsterdam-Noord het werk neergelegd, nadat een collega van hen op lijn 33 klappen had opgelopen. Ook een aantal personeelsleden van Connexxion meed het stadsdeel. Hierdoor ligt sinds half negen vrijdagavond het openbaar vervoer stil in Amsterdam-Noord.

Het slachtoffer werd tijdens het rijden geslagen en belandde daarop met zijn bus op de IJdoornlaan in de berm. Daar kwam hij tegen een betonnen paal tot stilstand. De chauffeur liep een hoofdwond op en er zat een flinke deuk in zijn bus. De dader, een -jarige Amsterdammer, werd kort daarop aangehouden.

Volgens een woordvoerder van het GVB leek het erop dat er geen enkele aanleiding voor de agressie was. De politie meldde dat onenigheid over een kaartje tot een heftige woordenwisseling leidde, die eindigde in een handgemeen.

Er waren geen zwaar gewonden, maar het incident was voor het personeel de druppel die de emmer deed overlopen. De buschauffeurs zijn de agressie die zij tijdens hun werk tegenkomen beu. Zij verzamelden zich in een GVB-garage in Amsterdam-Noord. Daar verschenen rond half negen ook de directeur personeelszaken J. Schermer en de toekomstig directeur Busbedrijf om hun grieven aan te horen en de gemoederen te sussen.