AMSTERDAM - De mogelijkheid bestaat dat de Antillen een vervolgoverleg in Nederland met Tweede Kamerleden zullen boycotten. Die bijeenkomst in juni gaat over de staatkundige veranderingen binnen de Nederlandse Antillen.

"We gaan in intern beraad over de problemen", zei de voorzitter van de Antilliaanse Staten Pedro Atacho dinsdag op Radio 1.

Het zogeheten Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) dat maandag op Curaçao zou plaatsvinden, werd afgeblazen nadat PVV-Kamerlid Hero Brinkman de toegang tot het gebouw was ontzegd.

Beledigd

De Antillianen voelen zich beledigd door Brinkman die eerder stelde dat de Antillen een 'corrupt boevennest' zijn en dat hij dit onderdeel van het koninkrijk te koop wil zetten. Atacho vindt dat de PVV'er best mag zeggen wat hij wil, maar dat de manier waarop hij het zei hen heeft beledigd.

De Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek (VVD) maakte eerder bekend dat de Nederlandse delegatie maandagavond weigerde naar het POK te gaan, omdat Brinkman de toegang zou worden ontzegd.

Boos

Van Beek is boos dat zelfs werd gedreigd de politie op Brinkman af te sturen. Het VVD-Kamerlid zegt dat 'allerlei alternatieve' vergaderlocaties zijn geopperd, zelfs buiten Curaçao, maar dat dit is afgewezen. "Alles was bespreekbaar want het is belangrijk dat we elkaar treffen", zei hij op Radio 1.

Volgens Van Beek wordt voor juni nog gesproken met zijn Antilliaanse collega's om tot een oplossing te komen. "Ik heb ze erop gewezen dat ze er zeker van mogen zijn dat Brinkman er weer aan tafel zit."

Zwartmaken

CDA-Kamerlid en delegatielid Jan Schinkelshoek schrijft op zijn weblog dat de hele affaire maar één winnaar kent: de Partij voor de Vrijheid. "Die is al een tijdje systematisch bezig de Antillen zwart te maken. Inspelend op Nederlandse onderbuikgevoelens denken ze er garen bij te spinnen."

Verder zijn er volgens Schinkelshoek alleen maar verliezers. "Het is een nieuwe druppel in de overvolle emmer van Curaçaose ergernis, frustraties en woede over Nederland én het zal in Nederland de anti-Antilliaanse stemming in de hand werken."

Verzetten

Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse delegatie eerder terugkeert dan gepland. Geprobeerd wordt andere afspraken te verzetten zodat de terugtocht eerder dan zondag kan worden aanvaard.

Hero Brinkman liet dinsdag weten dat hij het zo snel mogelijk terug wil naar Nederland. "Ik zou het liefst mijn koffers pakken en naar huis gaan." Hij blijft achter zijn uitspraken staan en is niet van plan om uit het POK te stappen.