AMSTERDAM - De rechtbank in Utrecht zendt binnenkort rechtszaken uit ten behoeve van de universiteit in de Domstad. Studenten hoeven dan niet langer de rechtbank te bezoeken, meldt een woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak.

Op termijn worden de beelden waarschijnlijk ook aan media geleverd, zodat cameraploegen thuis kunnen blijven.

In eerste instantie wordt een proef gehouden met de Utrechtse universiteit. Het is nog niet bekend wanneer beelden worden geleverd, maar volgens een woordvoerder zal het dit jaar zijn.

Experiment

De raad is nog op zoek naar een tweede rechtbank om mee te werken aan het experiment. Op termijn kunnen de beelden dan ook ter beschikking komen van televisiezenders.

Studenten en cameraploegen kunnen de orde in een rechtszaal verstoren, zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is de persvrijheid in te perken.

Privacy

De beelden, met een vaste camera, moeten de televisiecamera geheel vervangen. In verband met de privacy van verdachten worden de beelden getoond met een vertraging van een minuut.

Omdat de media vooral geïnteresseerd zijn in strafzaken zal de camera in eerste instantie vooral bij die zaken meedraaien, zegt de woordvoerder.

De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak verwacht dat de experimenten uiteindelijk zullen leiden tot rechtbanktelevisie, zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten.