STRIJEN - De supermarkten Albert Heijn en C1000 en de slijterij d'Ouwe Have in Strijen (Zuid-Holland) hebben dinsdag met de gemeente en de politie in een convenant afgesproken geen alcohol meer te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Dat deden zij nadat uit onderzoek is gebleken dat de plaatselijke jeugd relatief veel drinkt.

Overlast

Het alcoholgebruik leidt tot overlast en is slecht voor de gezondheid van de jongeren, zeggen zij. Dit vinden zij voldoende redenen om de wet aan te scherpen. Officieel mogen supermarkten en slijterijen zwakalcoholische dranken verkopen aan 16- en 17-jarigen.

Deels oplossing

"De partijen realiseren zich dat de gemaakte afspraken wellicht het probleem maar deels zullen oplossen, maar zijn van mening dat zij de mogelijkheden die ze hebben moeten benutten", meldde een gemeentewoordvoerder.

Ook voor de gemeente en de politie ligt een rol weggelegd in het convenant. De gemeente spant zich de komende tijd in voor een lokaal en eventueel regionaal alcoholmatigingsbeleid.

De burgemeester probeert het onderwerp op meer lokale agenda's te krijgen in de Hoeksche Waard. Hiermee wil hij ook 'toerisme' voorkomen. De politie controleert streng op het drinken van alcohol op straat.

Leeftijdsgrens

De gemeente loopt vooruit op een landelijke discussie om gemeentes de mogelijkheid te geven zelf de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol vast te stellen. Strijen heeft deze discussie gevolgd, maar trekt haar eigen plan.

De twee supermarkten in Strijen kwamen zelf met dit initiatief. De slijterij haakte aan. Deze drie plekken zijn de enige in de gemeente waar alcohol te koop is.

Goeree-Overflakkee

De afspraken gaan per direct in en gelden voor onbepaalde tijd. Over enkele maanden vindt er een evaluatie plaats. Meer Zuid-Hollandse gemeentes proberen het alcoholgebruik onder minderjarigen terug te dringen.

Zo krijgen kassières van de supermarkten in Middelharnis sinds vorig jaar les in het weigeren van alcohol aan jongeren onder de zestien jaar. In dit project werken supermarkten, politie, GGZ en gemeente samen.