AMSTERDAM - De bouwvergunning voor de Westermoskee in Amsterdam wordt niet ingetrokken. Dat heeft het bestuur van stadsdeel De Baarsjes dinsdag bekendgemaakt naar aanleiding van een onderzoek door het bureau Bibob.

Daaruit blijkt dat er geen grond is om de beslissing voor het verlenen van de vergunning terug te draaien. Het bureau, dat controleert of ondernemers licenties misbruiken voor criminele activiteiten, deed onderzoek naar Manderen BV, de beleggingsmaatschappij die de bouw van de moskee op het voormalige Riva-terrein op zich zou nemen.

Het stadsdeel heeft daarop besloten niet aan te tornen aan de bouwvergunning voor het gebedshuis, die in maart 2007 is afgegeven, zei voorzitter Arco Verburg.

Onzeker

Het blijft overigens onzeker of de Westermoskee er komt. Het project ligt al maanden stil door een reeks aan conflicten. Vorig jaar mei verbrak de gemeente het contact met Milli Görüs, initiatiefnemer van de bouw van de moskee, in afwachting van het Bibob-onderzoek naar de financiële positie van de Turkse organisatie.

Ook de band tussen woningcorporatie Het Oosten met Manderen BV en Milli Görüs is ernstig verstoord. Het Oosten wil op hetzelfde terrein ruim honderd woningen, kantoor- en bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage bouwen.