AMSTERDAM - Vier kinderen van de in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra slepen diens vriendin Anita Schuts voor de rechter. Zij hebben ruzie om de nalatenschap van Endstra, die voor een voornaam deel bestaat uit aandelen van de Museum Vastgoed Groep BV.

Bij leven runde Endstra dat bedrijf met zijn voormalige zakenpartner Klaas Hummel.

Ook Hummel is door Endstra's erfgenamen voor de rechter gedaagd. Hij zou tegen alle afspraken in aandelen van de Museum Vastgoed Groep van Schuts hebben gekocht. Schuts behartigt de belangen van Endstra's vijfde kind, een meisje van tien.

Gelogen

Volgens de erfgenamen heeft Hummel gelogen over de aandelentransactie door te zeggen dat de aandelen door een anonieme derde van Schuts zijn gekocht

De erven Endstra menen dat de transactie nietig is, omdat het aandelenpakket "onverdeeld" is. Endstra bezat de helft van alle aandelen, Hummel de andere helft. Schuts heeft volgens de erfgenamen tevens goederen verkocht uit de nalatenschap van Endstra, afkomstig uit woningen die zij met de vastgoedman heeft bewoond. Schuts zou diep in de schulden zitten.

Inzage

In het kort geding dat woensdag voor de rechtbank in Amsterdam dient, eisen de erfgenamen onder meer inzage in de overeenkomst rond de aandelenverkoop. Ook Hummel moet hieromtrent opening van zaken geven.

Willem Endstra werd op 17 mei 2004 nabij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten. Een aantal mannen zit op verdenking van betrokkenheid bij deze liquidatie al geruime tijd vast.

De Haarlemse rechtbank veroordeelde in december Willem Holleeder tot negen jaar cel wegens het stelselmatig afpersen van Endstra.