MANCHESTER - De stemlokalen in de Amerikaanse staat New Hampshire zijn dinsdag geopend. Het is de derde staat waar de voorverkiezingen plaatsvinden, na Iowa waar de Democraat Barack Obama vijf dagen geleden glansrijk won.

In Wyoming, de dunstbevolkte staat van Amerika, won Mitt Romney zaterdag de Republikeinse voorverkiezing. De Democraten gaan daar later naar de stembus.

Bepalend

In een maandag gepubliceerde peiling in opdracht van nieuwszender CNN staat Obama in New Hampshire op 39 procent en Clinton op 30.

Ook de Republikeinen houden dinsdag voorverkiezingen in de noordoostelijke staat. De voorverkiezingen bepalen uiteindelijk wie het tegen elkaar zullen opnemen tijdens de presidentsverkiezingen in november.

Volgens CNN leidt de oudgediende senator John McCain in New Hampshire met 31 procent, gevolgd door Mitt Romney met 26 procent.

Dorpje

De eerste resultaten van de voorverkiezingen vanuit New Hampshire kwamen kort na middernacht binnen vanuit het gehucht Dixville Notch.

Sinds 1960 komt het 74 inwoners tellende dorpje in de White Mountains als eerste met de resultaten van de presidentsverkiezingen in de staat. De zeventien kiesgerechtigden brachten de meeste stemmen uit op Democraat Barack Obama en Republikein John McCain.

/LINK
Verkiezingsspecial NU.nl