DEN HAAG/TEHERAN - Het is onduidelijk of de ongeveer vijftig Nederlanders die in het weekeinde zijn gestrand op de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran, op korte termijn naar Nederland terugkunnen.

In tegenstelling tot eerdere berichten zitten de reizigers dinsdag rond het middaguur nog vast op de luchthaven, achter de douane. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Sneeuwval

"Het hele vliegveld zit vol met gestrande reizigers. Er draaide een vliegtuig warm voor vertrek, maar daar zitten de Nederlanders niet in."

De Nederlandse reizigers zitten sinds zondag vast op het vliegveld nadat hevige sneeuwval het luchtverkeer had lamgelegd.

'Extra vliegtuig'

Volgens de woordvoerster wordt van verschillende kanten druk uitgeoefend op de Iraanse luchtvaartmaatschappij en de Iraanse lokale autoriteiten om te zorgen dat de Nederlanders zo snel mogelijk kunnen vertrekken.

"Het ambassadepersoneel probeert de gestrande Nederlanders achter de douane te bereiken."

Buitenlandse Zaken zegt dat het eveneens intensief contact heeft met de Iraanse ambassade in Den Haag. Volgens de woordvoerster is er mogelijk sprake van dat Iran Air een extra vliegtuig wil inzetten om gestrande reizigers weg te krijgen, maar "mocht dat vliegtuig er komen, dan is het de vraag of de Nederlandse groep daarin terecht kan."

Wel bemiddelt de Nederlandse ambassade alvast voor hotelaccommodatie mochten de Nederlanders dinsdag het land niet kunnen verlaten.

Maandagavond bracht de meerderheid van de groep de nacht door in huizen van ambassademedewerkers.