DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw heeft besloten al het pluimvee tussen de A67 (Eindhoven-Venlo) en Midden-Limburg (Heel-Roermond) te laten ruimen. De bewindsman wil daarmee een buffer creëren om verdere verspreiding van de vogelpest te voorkomen.

Een woordvoerder van het ministerie heeft dat donderdag laten weten. Binnen dit gebied gaat het om meer dan honderd bedrijven. De buffer moet aansluiten op die in Duitsland en België waar al is geruimd.

De maatregel betekent dat bedrijven in Someren, Asten en Weert worden opgeofferd. Deze plaatsen gelden als zeer rijk aan pluimvee. Het zou gaan om zes miljoen dieren. Door de nieuw maatregel zou het aantal gedode dieren op 25 miljoen komen. Dat is een kwart van de Nederlandse pluimveestapel.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) ziet de straffe maatregel als een reactie op politieke druk uit het buitenland. "De minister wil Duitsland en België laten zien dat we het uiterste doen om de zaak te beheersen", meent voorziter J. Wijnen. Hij zei er op te hebben aangedrongen ten zuiden van de A67 een strook van 3 of 5 kilometer te ruimen. "Dit is een veel groter gebied. Dat moet een politieke reden hebben."

Tweede Kamerlid (CDA) zei verrast te zijn door de nieuwe ruimingen. "Dit zijn dramatische wendingen, maar de minister staat met de rug tegen de muur en heeft geen andere keuze." Ook volgens VVD-Kamerlid Oplaat "kan de minister niet anders". Hij benadrukt dat dit alles niet nodig was geweest als er vanaf het begin van de vogelpestuitbraak rigoreuzer was geruimd. "Maar nu moeten we doorzetten", aldus Oplaat.

Waalkens (PvdA) noemt de grootschalige ruimingen in Limburg "heel erg verstandig". "Er rest ons niets anders en hopelijk snijden we hiermee het virus de pas af."