HOEVELAKEN/AMSTERDAM - Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) begint dinsdag met een campagne tegen gedwongen prostitutie om meer tips over deze vorm van mensenhandel binnen te krijgen. Opnieuw slaan politie, justitie en Stichting M. de handen ineen, net zoals in 2006.

Dat maakte M. dinsdag bekend.

Gedwongen werk

Onder het motto 'Schijn bedriegt' wil M. met de campagne klanten van prostituees wijzen op signalen van gedwongen werk en hen stimuleren om informatie hierover te melden bij de politie of anoniem via M. 0800-7000.

De campagne is een vervolg op de succesvolle actie in 2006 die veel anonieme meldingen opleverde. In een half jaar tijd kwamen toen 78 meldingen binnen. In 2005 waren dit over het hele jaar 42.

Over heel 2006 kwamen 120 meldingen binnen, terwijl dit in voorgaande jaren rond de veertig lag. Vorig jaar waren dit er 93.

Amsterdam

Amsterdam voert in aansluiting op de landelijke campagne een eigen gelijknamige actie, liet de gemeente weten. Ze richt zich hierbij behalve op klanten ook op de prostituee zelf en buurtbewoners van de Wallen.

Door onder meer toiletreclame, gadgets voor prostituees en advertenties in de media roept Amsterdam ooggetuigen van mensenhandel op zich te melden bij de politie of bij M..

Verblijfsverboden

Naast de campagne neemt Amsterdam ook nog andere maatregelen om prostituees te beschermen, zoals verblijfsverboden voor overlastgevende pooiers in de hoerenbuurt, het opzetten van een Hulp, Advies en Gezondheidscentrum voor sekswerkers en strengere eisen aan bordeelhouders.

Jaarlijks zijn volgens de gemeente honderden vrouwen slachtoffer van gedwongen prostitutie.

Mediateksten

Teksten in de media als 'Lekker halfbloedje heeft zin in jou' kunnen volgens de gemeente bedriegelijk zijn. Hoewel de tekst anders doet vermoeden, is het goed mogelijk dat achter zo'n bericht een ernstig misdrijf schuilgaat.

Prostituees die niet vrijwillig in een bordeel of achter het raam werken, maken vaak een angstige indruk, vertonen sporen van geweld of doen hun werk met tegenzin.