WILLEMSTAD - Het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Curaçao gaat niet door. Dat heeft de Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek maandagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Op de agenda van de parlementaire delegaties van de Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland stonden diverse politieke en financiële onderwerpen.

Excuses

Eerder op de dag namen de Antilliaanse Staten een motie aan waarin PVV-Kamerlid Hero Brinkman de toegang werd ontzegd tot de Staten zolang hij geen excuses zou aanbieden voor zijn omschrijving van de Nederlandse Antillen en Aruba als een "corrupt boevennest".

Ondanks deze motie hoopte Van Beek dat in overleg met de leiders van de Antilliaanse en Arubaanse delegatie toch tot een akkoord kon worden gekomen om het overleg door te laten gaan. "Dat is niet gelukt. En dat betreuren we zeer", aldus Van Beek.

Obstakel

Van Beek zag in de motie in eerste instantie geen onoverkomelijk obstakel. "Wij begrijpen de gevoeligheden die zijn ontstaan rond de uitspraken van Brinkman. Maar het belang van het POK is groter dan de kwestie die nu speelt. Voor de bevolking was het heel belangrijk dat het door zou gaan.

Geen steun

De suggestie van Nederland om het overleg op Aruba of Bonaire te laten plaatsvinden, vond geen steun bij de Antillen. De Antilliaanse suggestie om besprekingen te voeren tussen de delegatieleiders, wees Nederland af. Hierdoor ontstond een patstelling, die ook door de Antilliaanse delegatieleider Pedro Atacho zeer werd betreurd.

Die gaf in de nacht van zondag op maandag nog aan "optimisisch te zijn over de voortgang van het overleg.

Belang

Eerste Kamerlid Marijke Linthorst, vice-voorziter van de Nederlandse delegatie, had graag gezien dat de Antiliaanse politici het gezamenlijke belang hadden onderkend.

"Ik begrijp de gevoeligheden, maar ik had graag gezien dat er een streep zou worden gezet onder de kwestie en we over hadden kunnen gaan tot de orde van de dag. Wat nu is gebeurd, is heel onverstandig."