RIJSWIJK - Prinses Margarita vraagt de Tweede Kamer mede namens haar man om een diepgaand onderzoek naar de inzet van de veiligheids- en inlichtingensdiensten inzake haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat blijkt uit een brief die ze heeft geschreven.

Video: Binnenhofjournaal

Er moet ook onderzoek komen naar de direct sturende rol die leden van het Koninklijk Huis daarbij hebben gespeeld. Volgens de prinses heeft de koningin en/of prins Bernhard opdracht gegeven tot een onderzoek. Dat onderzoek zou zich zelfs tot de hele familie van Edwin heben uitgestrekt, aldus de prinses.

Edwin de Roy van Zuydewijn heeft ook moeite met het tijdstip van handelen, aldus hun advocaat P. Nicolaï in een toelichting, namelijk al lang voordat er trouwplannen waren. De suggestie van de premier dat het onderzoek gerechtvaardigd was omdat het om een 'aanstaande echtgenoot' ging, kan dus niet kloppen, aldus Nicolaï.

Evenmin waren er op dat moment gegevens over het verleden van de heer De Roy van Zuydewijn die zo'n onderzoek rechtvaardigden. Het paar meent dat de Kamer op een aantal punten onvolledig en onjuist is geïnformeerd.