WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben Iran stevig gewaarschuwd na een confrontatie tussen Iraanse en Amerikaanse schepen in de drukbevaren Straat van Ormoes.

Het Witte Huis riep het islamitische regime in Teheran op af te zien van "provocatieve acties" die kunnen leiden tot een "gevaarlijk incident".

Potentieel vijandig

Vijf boten van de Iraanse Revolutionaire Garde hadden afgelopen weekeinde drie schepen van de Amerikaanse marine "getreiterd", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij sprak over een roekeloos en potentieel vijandig incident.

Het incident deed zich 's ochtends omstreeks 05.00 uur plaatselijke tijd voor, terwijl een Amerikaanse kruiser, een torpedobootjager en een fregat door de waterweg, een vernauwing in de Perzische Golf, voeren.

Vuur openen

"Vijf kleine boten gedroegen zich op zeer agressieve wijze, voeren recht op de schepen af, dropten dozen in het water voor de schepen en dwongen onze schepen tot het maken van ontwijkende manoeuvres", aldus een bron bij het Pentagon.

Er vielen geen slachtoffers, maar die hadden makkelijk kunnen ontstaan. De Iraanse boten taaiden af "letterlijk op het precieze moment dat de Amerikaanse strijdkrachten voorbereidingen troffen het vuur te openen", zei de bron.

Boodschap

De Iraniërs verzonden via hun boordradio een boodschap in de geest van: "Wij gaan op jullie af en jullie zullen over enkele minuten exploderen."

De Iraanse Revolutionaire Garde overweldigde vorig jaar maart vijftien Britse zeelieden en hield die gedurende bijna twee weken vast. Iran zei dat ze de Iraanse wateren hadden geschonden, wat door de Britten werd tegengesproken.

Er zijn al decennia lang spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten.

De betrekkingen tussen beide landen staan onder grote druk sinds beschuldigingen van Washington dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom en Iraakse rebellen steunt door de levering van bermbommen.

'Gewoon voorval'

Volgens Iran is de Amerikaanse marine niet geprovoceerd door de Iraanse Republikeinse Garde. Het regime in Teheran bagatelliseerde maandag het incident in de Straat van Ormoes als 'gewoon voorval'.

Het komt aan beide kanten weleens voor, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de zegsman wordt het probleem steeds opgelost als beide kanten elkaar herkennen.

Diplomatieke strijd

De Verenigde Staten en Iran zijn sinds de machtsovername door de islamisten in 1979 in een diplomatieke strijd verwikkeld.

Volgens Washington wil Iran een eigen kernwapen ontwikkelen. Ook zou Teheran het verzet in het buurland Irak steunen.