ALMERE - Geen van de patiënten van gezondheidscentrum De Spil in Almere is besmet geraakt door de prikpen die maandenlang is gebruikt.

Dat blijkt uit de resultaten van bloedonderzoek die maandagochtend zijn bekendgemaakt.

Begin vorige maand werd duidelijk dat bij het centrum mogelijk ruim zeshonderd diabetespatiënten waren besmet met hiv of hepatitis B of C. Die verkeerden daardoor een maand lang in onzekerheid.

Met de prikpen meten ziekenhuizen en gezondheidscentra het suikergehalte in het bloed. Het Almeerse gezondheidscentrum bleek tijdens controles maandenlang dezelfde prikpen te hebben gebruikt.

Brief

Volgens het Centrum voor Infectieziekten Almere zijn alle patiënten per brief door de huisartsen van het centrum op de hoogte gebracht.

Kans

De Zorggroep Almere gaf eerder al aan dat de kans op besmetting klein was. "Dat hebben we tijdens twee informatiebijeenkomsten bij herhaling uitgelegd en toegelicht", aldus Bert Groot Roessink van de raad van bestuur.

"Zoals statistisch te verwachten zijn er enkele mensen met hepatitis B en C in deze groep aangetroffen. Uitgebreide analyse en vergelijking hebben aangetoond dat deze niet met elkaar en met de prikpen in verband gebracht kunnen worden."