AMSTERDAM - De van faillissementsfraude verdachte zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen mag op borgtocht worden vrijgelaten. De borgsom is vastgesteld op 10 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde maandag een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.

Van den Nieuwenhuyzen had al eerder aangeboden borg te betalen, maar dat werd in eerste instantie door de rechtbank afgewezen.

Paspoort

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde echter vorige week donderdag dat Van den Nieuwenhuyzen op borgtocht vrij mag worden gelaten. Hij moet dan wel zijn paspoort inleveren. De zakenman zit nu nog vast omdat de borgsom nog niet is gestort.

Van den Nieuwenhuyzen werd eind oktober vorig jaar in Zwitserland op verzoek van de opsporingsdienst FIOD-ECD aangehouden en uitgeleverd. De FIOD-ECD onderzoekt de gang van zaken rond de faillissementen van Lamoenchi Beheer, SS Rotterdam, SP Aerospace en Vehicles Systems.

Garantstelling

Deze bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen zijn volgens de opsporingsdienst in verband te brengen met garantstellingen door het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam.

Het OM vermoedt dat betalingen door de failliete bedrijven zijn doorgesluisd naar andere bedrijven van de zakenman en naar Van den Nieuwenhuyzen zelf.