WASHINGTON - De chef van de militaire inlichtingendienst van Irak, generaal Zuhayr al-Naqib, heeft zich woensdag in Bagdad overgegeven aan de Amerikaanse militairen in de stad. Hetzelfde deed de Iraakse minister van Handel, Mohammed Mehdi Saleh.

Elders in de stad arresteerden de Amerikanen een afdelingshoofd van de Iraakse geheime dienst, Salim Said Khalaf al-Jumayli en de chef luchtafweer Muzahem Saab Hassan al-Tikriti.

Bij de aanhouding van Salim al-Jumayli is volgens de Amerikaanse woordvoerders een 'vijand' gedood. De arrestant leidde de afdeling Amerika van de geheime dienst en zou dus informatie kunnen geven over mensen die in de VS voor Irak spioneerden.

Al-Naqib is nummer 21 op de lijst van personen die de Amerikanen in Irak zoeken. Mohammed Saleh is nummer 48 en Muzahim al-Tikriti nummer tien.

Kaartspel

De 52 meest gezochte personen staan op een kaartspel dat in eerste instantie onder militairen in Irak is verspreid. Het kaartspel is ook elders te koop en de producent, de United States Playing Cards Company uit Cincinnati, heeft er in tien dagen tijd al 700.000 van verkocht.

Lijst met de mannen die al in handen zijn van de bezettingsmacht staan hier vermeld na het nummer op de lijst:

): Muzahim Saab Hassan al-Tikriti, chef luchtafweer
): Mohammed Hamza al-Zubeidi, regionaal commandant district Eufraat, ex-lid van de Revolutionaire Commandraad (RCC) en voormalig vice-premier
): Zuhayr Taleb Abdel al-Sattar al-Naqib, hoofd militaire inlichtingendienst
): Samir Abdul Aziz al-Najim, regionaal partijleider Baath, district Oost-Bagdad
): Samir Abdul Aziz al-Najim, privé secretaris van Saddam Hussein en familie van de president
); Hikmat Ibrahim al-Azzawi, minister van Economische Zaken en Financiën, vice-premier
): Mohammed Mehdi Saleh, minister van Handel
): Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti, halfbroer van Saddam Hussein en presidentieel adviseur
): Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti, zie '51'
): Homam Abdul-Khaleq Abdul-Ghafur, minister van Hoger Onderwijs en Wetenschappen
): Amer Hammoudi al-Saadi, wetenschappelijk adviseur van de president

): Voorts is Ali Hassan al-Majid, regionaal commandant Zuid-Irak en door gebruik van gifgas in jaren tachtig bijgenaamd Chemische Ali, bij een bombardement om het leven gekomen.