BRUSSEL - De terreurdreiging in België moet zeer serieus worden genomen. Dat zegt de Franse terreurexpert Claude Moniquet, die een inlichtingenbureau heeft in Brussel, maandag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Volgens Moniquet, oud geheim agent van de Franse inlichtingendienst leven er in België 700 "overtuigde strijders van de heilige islamoorlog". Zeker tien van hen zouden bereid zijn een zelfmoordaanslag te plegen.

"Vijf bewakers van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel opblazen, is in de ogen van de hedendaagse terroristen efficiënter dan een massaal bloedbad aanrichten in Irak."

In België gold de afgelopen weken het hoogste terreuralarm nadat veertien mensen waren aangehouden die volgens de politie met geweld de terrorist Nizar Trabelsi uit de gevangenis wilden bevrijden. Inmiddels is het terreuralarm iets versoepeld.

Maatregelen

Na het oppakken van de verdachten op 21 december golden in Brussel extra veiligheidsmaatregelen op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals het openbaar vervoer, de kerstmarkten en de Grote Markt in het centrum van Brussel.

De rechter bepaalde overigens na een dag dat de veertien verdachten niet langer vastgehouden konden worden.

Brussel 'mogelijk doelwit'

Volgens Moniquet is België niet alleen een 'logistieke draaischijf' voor terroristen, maar kan het ook zelf doelwit zijn. "Brussel is meer dan ooit de hoofdstad en het symbool van Europa.

In onze hoofdstad is ook de NAVO gevestigd. Volgens extremisten is dit een Amerikaanse machine die oorlog voert tegen de islam", aldus Moniquet in de Belgische krant.

Hij stelt dat de politie bovendien in België te weinig mag doen om terrorisme te bestrijden. Telefoons aftappen mag niet en de politie heeft na een arrestatie 24 uur om iemand te ondervragen.

In Frankrijk bijvoorbeeld is dat vijf dagen. "Ons land is te soepel en daar profiteren extremisten van."

Radicaal

Moniquet meent dat criminele moslims in de gevangenis worden omgevormd tot heilige strijders. "Moslims die criminele feiten pleegden, beseffen maar al te goed dat ze gezondigd hebben tegen hun godsdienst.

Er wordt hen wijsgemaakt dat er maar één weg is om hun waardigheid terug te winnen: Een radicale moslim worden."