DEN HAAG - Na een onderbreking van een half jaar heeft het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) maandagochtend in Den Haag het proces tegen Charles Taylor hervat. De aanklagers riepen hun eerste getuige op tegen de ex-president van Liberia, Ian Smillie.

De Canadees is een expert inzake de problematiek van de zogeheten bloeddiamanten. Het op een illegale manier delven van diamanten zorgde in de jaren negentig in West-Afrika voor bloedige oorlogen. Krijgsheren profiteerden van de handel in diamanten. Tijdens bloedige conflicten werden vele duizenden mensen vermoord, verkracht en verminkt.

Belangstelling

De zaak-Taylor is het tweede proces in Den Haag tegen een voormalig buitenlands staatshoofd, na de rechtszaak tegen ex-president Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië Tribunaal. Er was dan ook grote belangstelling van pers en corps diplomatique voor het oproepen van de eerste getuige.

Voor een bomvolle rechtszaal kreeg Smillie bij het afleggen van de eed de keuze tussen Koran en Bijbel. De Canadees koos voor de Bijbel.

De hervatting van het proces in een geleende rechtszaal van het Internationaal Strafhof (ICC) ging gepaard met de nodige problemen met computers en procedure.

Het SCSL zetelt in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, maar de zaak tegen Taylor is om veiligheidsredenen overgeheveld van Afrika naar Nederland. Het SCSL is opgericht door de Verenigde Naties en de staat Sierra Leone gezamenlijk.

Oorlogsmisdaden

De Liberiaan Taylor moet terechtstaan wegens zijn vermeende betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Taylor zou de beruchte Sierra Leoonse rebellengroep RUF hebben gesteund, die huishield onder de burgerbevolking.

Taylor woonde de hervatting van zijn proces uiterlijk onbewogen bij, in een donker pak en met gouden sieraden. Hij krijgt zijn verdediging betaald door de griffie van het SCSL, ondanks het feit dat hij waarschijnlijk miljoenen in het buitenland heeft verstopt. SCSL-hoofdaanklager Stephen Rapp is nog steeds op zoek naar dat geld.

Advocaten

Het proces tegen Taylor was een half jaar onderbroken omdat een nieuwe ploeg advocaten van de verdediging zich moest inwerken. Taylors vorige advocaat Karim Khan was vorig jaar na chaotische taferelen weggelopen uit de rechtszaal.