MANCHESTER - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft voor de voorverkiezing in de Amerikaanse staat New Hampshire een flinke voorsprong genomen op zijn belangrijkste tegenstrever Hillary Clinton.

Dat blijkt uit twee zondagavond gepubliceerde opiniepeilingen.

In een enquête in opdracht van nieuwszender CNN staat Obama op 39 procent tegen 29 procent voor Clinton. In dezelfde peiling een dag eerder gingen beide senatoren nog gelijk op met 33 procent.

In een enquête in opdracht van de krant USA Today bedraagt het verschil nu zelfs 13 procent in het voordeel van Obama. John Edwards staat in beide peilingen derde op flinke afstand.

Iowa

Obama won donderdag verrassend de voorverkiezing in Iowa. Dinsdag wordt in New Hampshire gestemd. Verlies voor Clinton, tot voor kort de grote favoriet, zou opnieuw een fikse tegenvaller voor haar zijn.

Draaikont

In de campagne gaat het nu hard tegen hard. Zaterdag noemde Clinton Obama een draaikont. Zondag zei ze dat er geen prater maar een doener nodig is.

Obama noemde Clinton een symbool van de oude politiek. Volgens hem verandert er niets als "dezelfde mensen als toen dezelfde politieke spelletjes spelen".

Obama, Clinton en de andere kandidaten proberen zoveel mogelijk stemmen te trekken om uiteindelijk namens de Democratische partij te mogen meedoen aan de presidentsverkiezingen van november.

John McCain

Bij de Republikeinen blijft senator John McCain favoriet in New Hampshire. Hij staat in de CNN-peiling van zondag op 32 procent, tegen slechts 26 procent voor Mitt Romney.

Mike Huckabee, donderdag winnaar in Iowa, heeft Rudy Giuliani van de derde plek verdrongen en staat op 14 procent.