LONDEN - Een van de beroemdste cruiseschepen ter wereld, de Queen Elizabeth 2, is uitgevaren voor haar laatste wereldreis.

Het 293 meter lange en 32 meter brede vaartuig, vernoemd naar de huidige Britse koningin, wordt omgetoverd in een luxueuze hotelboot.

De QE2, zoals het schip ook wordt genoemd, verliet zondagavond de haven van de Britse stad Southampton. Op de kade werd een groot vuurwerk afgestoken, meldden Britse media.

Zusterschip Queen Victoria vertrok op hetzelfde moment voor haar eerste wereldreis. Beide megaschepen varen gezamenlijk over de Atlantische Oceaan naar New York.

Zeemijlen

De 70.000 ton zware QE2 werd eind jaren zestig in de vaart genomen. Het schip, dat bijna 1800 passagiers kan vervoeren en meer dan 1000 bemanningsleden telt, legde in veertig jaar zo'n 5,5 miljoen zeemijlen af. Dat staat gelijk aan dertien keer naar de maan en terug.

De Queen Elizabeth 2 deed ook enkele malen de haven van Rotterdam haven, voor het laatst in december.

De Amerikaanse cruisemaatschappij Carnival verkocht de QE2 vorig jaar november voor omgerekend 67 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Istithmar uit Dubai.

Bestemming

Na afloop van de rondreis in april wordt het schip gerenoveerd en zal in 2009 een nieuwe bestemming krijgen als vijfsterren hotel aan een speciaal voor haar gebouwde pier bij Palm Jumeirah, een van de kunstmatig aangelegde palmeilanden voor de kust van Dubai.

Queen Elizabeth 2