MONROVIA/DEN HAAG - Honderden familieleden, vrienden en andere sympathisanten van de Liberiaanse ex-president Charles Taylor hebben zondag urenlang gebeden voor vrijspraak in zijn rechtszaak, die maandag in Den Haag wordt hervat.

Tijdens de dienst nabij de hoofstad Monrovia werd Taylor, die is beschuldigd van gruwelijke misdrijven, omschreven als een "kind van God" dat slachtoffer is geworden van een "internationale samenzwering".

Getuigen

Hoofdaanklager Stephen Rapp van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft 144 getuigen à charge in het proces tegen Taylor, zo meldde hij afgelopen vrijdag.

De eerste getuige die maandag wordt opgeroepen is een deskundige inzake de handel met bloeddiamanten uit West-Afrika.

Veiligheidsredenen

Het SCSL zetelt in de Sierraleoonse hoofdstad Freetown, maar de zaak tegen Taylor is om veiligheidsredenen overgeheveld naar Nederland.

Het proces heeft een half jaar stilgelegen omdat een nieuwe ploeg advocaten van de verdediging zich moest inwerken.

Taylor

In 1991 stuurde de toenmalige Liberiaanse rebellenleider Taylor een groep van honderd man naar de diamantstreek van Sierra Leone en bezette uiteindelijk via zijn stroman Foday Sankoh en het Revolutionair Verenigd Front (RUF) bijna de helft van het buurland.

De oorlog kostte uiteindelijk aan honderdduizenden mensen het leven. Onbeschrijfelijke wreedheden werden begaan door alle partijen in het conflict, maar het RUF blonk daarin uit. Bij veel burgers werden ledematen afgehakt.