ORANJESTAD - Aruba ziet een gang naar de rechter als 'welhaast onvermijdelijk', omdat Nederland het eiland een geclaimd bedrag van miljoenen euro's nog niet heeft betaald.

Dat staat in een brief die de Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes aan zijn collega's in Nederland en de Nederlandse Antillen heeft gestuurd.

IJzige relatie

De relatie tussen Aruba en Nederland is ijzig door het conflict over wie welk deel krijgt van de opbrengst van het Plant Hotel op het eiland waar nu het Marriott-hotel is gehuisvest.

Nederland verkocht de aandelen om Arubaanse schulden te gelde te maken. Aruba claimt minstens 150 miljoen euro uit de rest van de verkoop, maar Nederland wil ongeveer de helft daarvan geven.

Bijleveld

Na een bezoek van staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) in oktober vorig jaar zou een oplossing gauw moeten volgen.

Regeringspartij MEP (Movimiento Electoral di Pueblo) wacht niet meer en gaat een motie indienen om de kwestie voor de rechter te brengen.

Politiek contact

Daarin komt ook te staan dat elk politiek contact met Nederland wordt opgeschort. Er is al besloten om niet deel te nemen aan het jaarlijkse tripartiet justitieel overleg van de drie Koninkrijkslanden, dat eind deze maand in Sint Maarten is.

Schenking

Het Arubaanse kabinet is vooral boos omdat Bijleveld eind december via een brief heeft meegedeeld dat Nederland een deel van het geclaimde bedrag schenkt.

Premier Nelson Oduber meent dat er van schenken geen sprake is. Zodra er een proces begint, roep ik als getuigen daarvoor de vorige premiers Ruud Lubbers, Wim Kok en de Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin op."

Autonomie

Oduber is verder er ontstemd over dat Nederland uitgaat van Arubaanse aansluiting bij het Slotakkoord tussen Nederland en de Antillen.

Aruba voelt er volgens hem niet voor om autonomie prijs te geven, nu de financiën op orde zijn. Het eiland ontvangt vanaf 2009 geen enkele ontwikkelingshulp meer en vraagt Nederland niet om kwijtschelding van schulden.