GAZA - De Palestijnse ex-premier Ismail Haniyah heeft in een lange brief aan de Franse president Nicolas Sarkozy Frankrijk om hulp gevraagd voor het beëindigen van het isolement van de Gazastrook.

Hij heeft zich volgens meldingen op zondag van zijn partij Hamas tot Sarkozy gewend omdat die bemoedigende dingen over het Midden-Oosten zei tijdens een recente toespraak.

Hamas

Haniyah was premier namens de winnaar van de Palestijne verkiezingen in 2006, de Islamitische Verzetsbeweging Hamas.

Hij is echter door westerse mogendheden, Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas vorig jaar opzijgeschoven.

Ruzie

Hamas domineert nadat de ruzie met Abbas' partij Fatah was geëscaleerd, al meer dan een half jaar de dichtbevolkte Gazastrook.

Die wordt vaak door de Israëli's onder vuur genomen en is vrijwel volledig geïsoleerd.

Rantsoenering

Hamas kondigde zondag een scherpere rantsoenering van de stroomvoorziening aan. Werkloosheid en nijpende tekorten teisteren de strook waar anderhalf miljoen mensen wonen.

Zondag nog werden een vrouw en drie jongemannen gedood bij een Israëlische inval in de Gazastrook. Daarbij raakten meer dan dertig Palestijnen gewond onder wie zeven kinderen en vier vrouwen.

Arabische Liga

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben zondag in Caïro in een verklaring urgente actie geëist tegen de agressie die Israël pleegt tegen burgers in de Gazastrook en in de bezette gebieden.