NAIROBI - De Keniaanse regering heeft speciale gezanten gestuurd naar Afrikaanse hoofdsteden om steun te werven voor de omstreden president Mwai Kibaki.

"De gezanten moeten een duidelijk beeld geven van wat er in Kenia gaande is," zei regeringswoordvoerder Alfred Mutua zondag.

Gezanten

De speciale gezant Uhuru Kenyatta is zondag in het buurland Tanzania neergestreken en onderminister van Buitenlandse Zaken Moses Wetangula is in Ghana gaan praten met John Kufuor, de voorzitter van de Afrikaanse Unie en president van het West-Afrikaanse Ghana.

Tegenwicht

Een anonieme Keniaanse functionaris zei zondag dat de regering in Afrika een tegenwicht zoekt tegen de veroordeling van het proces waarmee Kibaki is herkozen door vooral westerse mogendheden.

Zij dringen aan op een compromis met oppositieleider Raila Odinga die zichzelf de winnaar van de presidentsverkiezingen beschouwt.

Tutu

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Jendayi Frazer en de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu hebben in het weekeinde met beide kampen gesproken.

Kibaki heeft zich volgens de Britse omroep BBC uitgesproken voor de vorming van een regering van nationale eenheid om de crisis te kunnen bezweren.

Odinga

Odinga heeft zondag laten weten niets te voelen voor het aanbod van Kibaki. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft tegenover de nieuwszender CNN verklaard dat beide kemphanen wel de Afrikaanse Unie een kans willen geven een compromisplan op te stellen.

Kufuor zal op korte termijn in Nairobi aankomen voor overleg.

Uitgaansverbod

De autoriteiten in Kenia hebben het uitgaansverbod in Kisumu, de op twee na grootste stad van het land, opgeheven. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

Het uitgaansverbod werd een week geleden ingesteld wegens de onlusten die ontstonden na de verkiezingen. Volgens de politie is de rust in Kisumu inmiddels weergekeerd.

Hier kwamen meer dan honderd mensen om tijdens het geweld. In totaal zijn in Kenia meer dan 360 mensen gedood.

Vluchtelingen

Volgens de Verenigde Naties zijn 250.000 mensen op de vlucht geslagen in het land dat tot voor kort bekend stond als stabiel. De humanitaire nood is groot en de hulpverlening is nog nauwelijks grootschalig op gang gekomen.

Een groot voedselkonvooi, de eerste sinds het uitbreken van het geweld, vertrok zondag met 666 ton voedsel vanuit de havenplaats Mombassa naar onder meer Nairobi.

Koenders

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) geeft 1,5 miljoen euro voor humanitaire hulpverlening aan het Keniaanse Rode Kruis. Een charter uit Kenia met ongeveer tweehonderd Nederlandse vakantiegangers landde zaterdagmorgen op Schiphol.

De afgelopen week verlieten veel Nederlanders het Afrikaanse land al met lijnvluchten van KLM en Kenya Airways.