DEN HAAG - Het Rijk heeft ruim een miljard euro (2,2 miljard gulden) gereserveerd tegen de files op de A4-corridor, die van Zaandam naar de Belgische grens loopt. Dat heeft het kabinet vrijdag meegedeeld.

De files moeten worden bestreden met een Tweede Coentunnel (bij Zaandam), de Westrandweg (ten westen van Amsterdam) en nieuwe wegstukken tussen Delft en Schiedam en tussen Dinteloord en Bergen op Zoom. Om de projecten te financieren, maakt het Rijk tolheffing op deze trajecten mogelijk.

De corridor bestaat uit enkele rijkswegen, waaronder de A4 zelf. Het traject kent veel opstoppingen door een combinatie van oorzaken, zo blijkt uit onderzoek van een commissie onder leiding van oud-werkgeversvoorman Blankert.

De verbindingen met de nabijgelegen steden zijn niet goed, er zijn veel verkeerspieken en op sommige plekken is de weg gewoon te krap. Ook ongevallen zorgen er snel voor opstoppingen.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de aanbeveling van Blankert voor een werkgroep waarin Rijk, lagere overheden en het bedrijfsleven samen studeren op oplossingen.