DEN HAAG - D66 heeft woensdag in de kabinetsformatie een stevig wensenpakket over bestuurlijke vernieuwing op tafel gelegd. De democraten willen een gekozen burgemeester, een correctief referendum, een onderzoek naar een gekozen minister-president en een onderzoek naar Kamerverkiezingen via een districtenstelsel.

Het pakket is woensdagmiddag uitgebreid besproken met de onderhandelaars van CDA en VVD. Die lieten zich na afloop redelijk positief uit. CDA-leider Balkenende sprak van "een goed gesprek in een goede sfeer". VVD-leider Zalm liet doorschemeren dat er wel uit te komen moet zijn met D66. "Iedereen heeft wel enige inschikkelijkheid."

Kroonjuwelen

Bronnen in CDA en VVD zeggen dat D66 er niet van moet uitgaan dat alles wat deze partij vraagt ook zal worden ingewilligd. "Bij onderhandelingen is de inzet niet de uitkomst." De wensen van D66 kwamen overigens niet als een verrassing voor CDA en VVD. D66 ijvert al sinds zijn oprichting voor allerlei vormen van democratische vernieuwing. Die gelden als de "kroonjuwelen" van de partij.

Woensdagavond kwamen de onderhandelaars van de drie partijen opnieuw bijeen onder leiding van de informateurs Hoekstra en Korthals Altes om te praten over sociaal-economische onderwerpen. Naar verwachting leveren ook die geen onoverkomelijke problemen op.

LPF

Donderdag spreken CDA en VVD met de ChristenUnie en de SGP. Deze twee partijen samen vormen naast D66 een tweede mogelijke partner voor de christen-democraten en liberalen, die samen niet over een Kamermeerderheid beschikken. Een derde partner, de LPF, staat op eigen verzoek vooralsnog buiten spel. Deze partij wil pas weer meepraten als CDA en VVD toenadering zoeken, nadat deze opnieuw regeren met de LPF eerder ongeloofwaardig hadden genoemd.

Orthodoxen

Volgens Balkenende zullen CDA en VVD na hun gesprek met ChristenUnie en SGP beslissen met welke derde partij ze echt zullen gaan onderhandelen om te komen tot een kabinet. Ingewijden gaan ervan uit dat D66 de beste papieren heeft. Met name de VVD zou er grote moeite mee hebben een coalitie te vormen met de orthodox-christelijke SGP.

Toch hield Zalm woensdag die mogelijkheid nog open. Hij tikte zijn partijgenoot, vice-premier Remkes op de vingers, die dinsdagavond had gezegd een regering met de SGP niet te zien zitten vanwege haar conservatieve standpunt over vrouwen. "Remkes heeft voor zijn beurt gesproken", aldus Zalm.