TBLISI - De Georgische president Michail Saakasjvili lijkt te moeten rekenen op een tweede ronde van de zaterdag gehouden vervroegde presidentsverkiezingen.

Hoewel hij al snel de zege claimde na aanvankelijk gunstige exit polls, wezen eerste officiële uitslagen zondagavond op de mogelijkheid dat hij nèt niet de vereiste 50 procent van de stemmen zal halen om direct weer als staatshoofd te kunnen doorregeren.

Vreedzamen betoging

Naar schatting 10.000 mensen hebben zondag in de Georgische hoofdstad Tblisi vreedzaam betoogd tegen het in hun ogen oneerlijke verloop van de stembusgang.

De oproerpolitie die in november nog hard tegen betogers te keer ging, hield zich volkomen afzijdig.

Levan Gatsetsiladze

De voornaamste rivaal van Saakasjvili, Levan Gatsetsiladze, riep zijn aanhangers op dinsdag terug te keren naar een centraal plein in Tblisi om de overwinning van de oppositie te vieren. Maandag is het kerstfeest voor de Oost-Europese orthodoxe christenen.

Klachten

Gatsetsiladze, die met circa een kwart van de stemmen de uitdager van Saakasjvili zal zijn tijdens een mogelijke tweede ronde, zei dat hij over meer dan duizend incidenten tijdens de presidentsverkiezingen klachten heeft.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) lieten evenwel weten dat "de democratie in Georgië een triomfantelijke stap voorwaarts heeft gezet".

Vervroegd

De vervroegde stembusgang in Georgië was het gevolg van de hevige onrust vorig jaar. De in 2003 nog als kampioen van de democratie bejubelde Saakasjvili riep in november de noodtoestand uit en liet betogers met harde hand uiteenjagen.

Corruptie

De oppositie beschuldigde het regime van corruptie, een te pro-Westerse koers en van een autoritaire regeerstijl.

Maar de opposanten bleven onderling verdeeld over de juiste koers en ze sloten ook na twee weken noodtoestand de rijen niet.

Beslissende stemronde

Saakasjvili, getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, maakt volgens waarnemers uiteindelijk een goede kans de bonte verzameling tegenstanders te verslaan.

De eventuele tweede en beslissende stemronde zal waarschijnlijk plaatshebben op 19 januari.

In Georgië is mogelijk een tweede ronde nodig voor de presidentsverkiezingen. De favoriet, de zittende president Michail Saakasjvili, heeft vooralsnog 48,55 procent van de stemmen. Dit bleek nadat in ruim achthonderd van de meer dan 3500 stembureaus de stemmen waren geteld. Dit heeft de Centrale Electorale Commisie zondag bekendgemaakt. De president moet meer dan helft van de stemmen krijgen om in één ronde te worden herkozen. Hij leek daar eerder op zondag op af te stevenen. Maar lukt dat niet dan moet er binnen twee weken een tweede ronde komen tussen de twee beste kandidaten van zaterdag. De belangrijkste rivaal van Saakasjvili is Levan Gatsetsiladze, die vooralsnog op ruim 26 procent staat. Riskant

Volgens sommige commentatoren is een tweede ronde overigens nog wel riskant voor Saakasjvili omdat zijn tegenstander dan vermoedelijk alle stemmen zal krijgen van iedereen die zondag niet op Saakasjvili stemde.