DEN HAAG - De landsadvocaat heeft begin maart premier Balkenende gewaarschuwd dat de directeur van het kabinet der koningin, Rhodius, een ambtsmisdrijf kan hebben gepleegd door informatie uit een AIVD-onderzoek naar E. de Roy van Zuydewijn door te spelen aan derden. Rhodius zou daarmee zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden.

Dat hebben ingewijden woensdag tegenover het ANP bevestigd, nadat RTL Nieuws melding had gemaakt van het advies aan de premier. Balkenende heeft het advies nooit gemeld aan de Tweede Kamer.

Advocaat P. Nicolaï van prinses Margarita en haar echtgenoot De Roy van Zuydewijn wist al van het advies, dat in de vorm van een brief zou zijn overgebracht. De aangifte die het echtpaar heeft gedaan van schending van het ambtsgeheim is mede daarop gebaseerd. Nicolaï beschouwt de brief van de landsadvocaat als steun. "Op dit punt hebben we de landsadvocaat aan onze kant."

Op de mouw

De Tweede Kamer kan een dezer dagen een brief verwachten van prinses Margarita en haar echtgenoot, waarin zij vragen om nader onderzoek. "Wat de Tweede Kamer door premier Balkenende en minister Donner op de mouw is gespeld, deugt zo evident niet dat het moet worden onderzocht", meent Nicolaï.

Hij noemt als voorbeeld de mededeling van Balkenende dat in januari 2000 opdracht is gegeven om de gangen van De Roy van Zuydewijn na te gaan omdat die als huwelijkskandidaat toegang zou hebben tot de koningin. De man was toen nog niet eens bij de familie geïntroduceerd, laat staan dat hij te boek stond als serieuze huwelijkskandidaat, aldus de raadsman.