WASHINGTON - Adviseurs van de Amerikaanse president George Bush onderzoeken de mogelijkheden om de inlichtingendienst CIA en het leger meer bevoegdheden te geven voor geheime operaties tegen al-Qaeda in Pakistan.

Dat heeft The New York Times zondag bericht.

Aanval

Het blad citeert regeringsfunctionarissen die zeggen dat het plan is om bepaalde doelen in de stammengebieden aan te vallen, waar al-Qaeda en Taliban zich schuilhouden.

Tot dusver worden de meeste antiterreuracties van de CIA in Pakistan vanuit Afghanistan uitgevoerd. Zo heeft de CIA vanuit vliegtuigen doelen van al-Qaeda en de Taliban met raketten bestookt.

Destabiliseren

Washington heeft aanwijzingen dat al-Qaeda en aanhangers van de Taliban de politieke situatie in Pakistan willen destabiliseren.

Washington is vooral bang dat het Pakistaanse atoomarsenaal in handen komt van terroristen als de regering van president Pervez Musharraf ten val komt.

Pakistaans leger

Het Pakistaanse leger reageerde woedend op het bericht. "Het is niet aan de Amerikaanse regering. De Pakistaanse regering is verantwoordelijk voor haar land", aldus generaal Waheed Arshad.

"Er zijn geen openlijke of geheime Amerikaanse operaties in Pakistan. Dergelijke berichten zijn ongegrond en we verwerpen ze".