TBLISI - Bij de presidentsverkiezingen in Georgië gebeuren wel rare dingen, maar er is tot dusver geen fraude geconstateerd. Dat zegt Tweede Kamerlid Corien Jonker (CDA), die namens de Raad van Europa de verkiezingen waarneemt.

Deze conclusie wordt gedeeld door de internationale waarnemers die de verkiezingen bijwoonden.

Zo is de telprocedure zeer gecompliceerd en was er tot op de verkiezingsdag overmatig veel campagne voor Michail Saakasjvili, de zittende president.

Ontslag

De partij van Saakasjvili heeft ambtenaren gedreigd met ontslag als ze niet op de president zouden stemmen. En Saakasjvili 'kocht stemmen' door als president energiebonnen voor armen uit te delen, aldus Jonker.

Vooruitgang

"Maar je ziet wel vooruitgang in de democratie", oordeelde Jonker, een ervaren verkiezingswaarnemer, zondag. "Mensen kunnen bijvoorbeeld echt kiezen uit meerdere kandidaten."

Ingewikkeld

Door de ingewikkelde telprocedure volgt de uitslag pas zondagmiddag, zo is de verwachting. Jonker houdt nog een slag om de arm voor haar oordeel over de telling zelf.

"Vreemd is dat het centrale stembureau nu alleen uitslagen van bergdorpjes meldt: daar heeft Saakasjvili gewonnen. Maar nog onvermeld zijn uitslagen uit steden, waar oppositieleider Levan Gatsetsiladze een sterkere aanhang zou hebben."

Oppositie

De oppositie zei dat de stemmenslag niet eerlijk is verlopen. Tienduizend betogers hadden zich rond het middaguur verzameld in de hoofdstad Tbilisi voor een demonstratie.

Ze gaven gehoor aan een oproep van oppositieleider Levan Gatsetsiladze om te demonstreren.

Klachten

Volgens Gatsetsiladze is er met de stemmen geknoeid. Hij zei minstens duizend klachten te hebben ontvangen over fouten.

De oppositieleider riep zijn gehoor op om dinsdag weer te demonstreren, waarna de betogers naar huis gingen. De betoging is vreedzaam verlopen.