SANTIAGO DE COMPOSTELA - Het DNA-materiaal van het weesjongetje dat in handen was van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, is zaterdag in de Spaanse stad Santiago de Compostela aangekomen. Dat liet het hoofd van de faculteit Geneeskunde van de universiteit van die stad weten.

Uit een eerdere test bleek dat een peuter die in een weeshuis in Bogota verblijft het zoontje is van Clara Rojas. Zij werd in 2002 door de FARC ontvoerd. De vader van de jongen is een strijder in de jungle.

De Colombiaanse bevolking dacht dat het mannetje nog in het oerwoud verbleef, maar DNA-testen wezen vrijdag uit dat het weeskind Emmanuel is. Hij zou al sinds 2005 in Bogota verblijven.

Tweede test

In Spanje zal een tweede DNA-test de eerder uitslag moeten bevestigen. De resultaten worden over circa een week verwacht. De FARC liet weten dat het weeskind inderdaad Emmanuel is.

Getuigenbeschermingsprogramma

Een man die momenteel in een getuigenbeschermingsprogramma zit, heeft verteld dat hij het jongetje in 2005 kreeg van FARC-rebellen. De strijders zouden hem vermoorden als hij het kind niet voor december 2007 terug zou brengen.

Het jongetje had toen gezondheidsproblemen, waarvoor de man hem naar een ziekenhuis bracht. Het ziekenhuispersoneel dacht echter dat het kind werd misbruikt, waardoor Emmanuel werd overgeplaatst naar een weeshuis.

Justitie

De Colombiaan probeerde Emmanuel nog terug te brengen naar de jungle, maar toen lag de zaak al bij justitie. Het openbaar ministerie onderzocht meldingen van anonieme tipgevers die beweerden dat het het zoontje van Rojas betrof.