TBILISI - De Georgische leider Michail Saakasjvili heeft de overwinning geclaimd van de presidentsverkiezingen.

"Volgens exitpolls en alle andere gegevens hebben wij gewonnen'', zei Saakasjvili tegen honderden juichende toehoorders bij het hoofdkwartier van zijn campagne in Tbilisi.

"Dit is weer een overwinning voor Georgië'', aldus Saakasjvili. In de peiling van de televisiestations haalt Saakasjvili een score van 52,5 procent en blijft oppositieleider Levan Gatsetsiladze steken op 28,5 procent. De peiling is volgens Gatsetsiladze niet rechtsgeldig.

Eindresultaat

Saakasjvili zei het eindresultaat te zullen afwachten - er zijn nog geen officiële resultaten gepubliceerd - maar deed in een verklaring alvast een handreiking aan zijn opponenten.

Hij zei samen te willen werken met 'iedereen die dit land wil dienen'.

Levan Gatsetsiladze

De Georgische oppositieleider Levan Gatsetsiladze heeft zijn aanhangers opgeroepen zondag een betoging te houden tegen de 'vervalste' resultaten van de presidentsverkiezingen.

Gewonnen

Volgens Gatsetsiladze heeft hij zelf de presidentsverkiezingen gewonnen. “We hebben in bijna alle gebieden gewonnen volgens onze gegevens.''

Een andere oppositiekandidaat, Giorgi Maisashvili zei achter Gatsetsiladze te staan en ook naar het straatprotest te komen.

Vervalst

“Saakasjvili liegt'', zei Gatsetsiladze over de Georgische leider. “De exitpolls zijn vervalst''.

Gatsetsiladze riep de oppositie op om 11.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen te komen in Rike Park. ,,Daar zullen wij onze overwinning vieren.''

Anoniem

Waarnemers zijn voorzichtig in het uitspreken van een oordeel op basis van de exit polls. Zo wilde een vijfde van de ondervraagden voor de exit polls niet zeggen op wie zij hadden gestemd.

De grote groep internationale waarnemers komt zondag met een oordeel over de eerlijkheid van de verkiezingen.

Einduitslag

Om al in de eerste ronde het presidentschap in de wacht te slepen, heeft een kandidaat de steun nodig van meer dan 50 procent van de kiezers. De voorlopige einduitslag wordt zondag verwacht.