TBILISI - De Georgische leider Michail Saakasjvili, die als staatshoofd wil worden herkozen, heeft volgens een exitpoll van vier Georgische televisiestations de presidentsverkiezingen gewonnen.

Een Oekraïens onderzoeksinstituut meldde daarentegen dat oppositieleider Levan Gatsetsiladze de meeste stemmen heeft gehaald in de stembusgang.

In de peiling van de televisiestations haalt Saakashvili een score van 52,5 procent en blijft Gatsetsiladze steken op 28,5 procent. De peiling is volgens Gatsetsiladze niet rechtsgeldig.

Oekraïense instituut

Volgens een Oekraïens instituut heeft 31 procent van de kiezers op Gatsetsiladze gestemd en kreeg Saakashvili de steun van 24,4 procent van de kiezers. Het Oekraïense instituut baseert zich op de verklaringen van ongeveer 10.000 kiezers in tweehonderd stembureaus.

50 procent

Om al in de eerste ronde het presidentschap in de wacht te slepen, heeft een kandidaat de steun van meer dan 50 procent van de kiezers nodig. De stembureaus voor de verkiezingen van zaterdag sloten om 17.00 uur (Nederlandse tijd). De voorlopige einduitslag wordt zondag verwacht.

Aanhangers

Enkele duizenden aanhangers van Saakasjvili gingen alvast de straten van Tblisi op om de overwinning te vieren, nog voor de eerste resultaten bekend waren. In het kamp van Saakasjvili wordt de winst al als feit erkend.

"Ik feliciteer het Georgische volk met de tweede ambtstermijn van Michail Saakasjvili'', zei de woordvoerder van Saakasjvili's campagneteam. "We roepen onze tegenstanders op de resultaten te erkennen'', voegde hij toe.

Oppositie

De oppositie kan het vroege feestje van de Saakasjvili-aanhangers niet waarderen. Een ex-minister van Buitenlandse Zaken sprak van een 'provocatie' van de kant van de macht.