DEN HAAG - Gemeenten accepteren het niet langer dat mensen het normaal vinden om tijdens de jaarwisseling en andere festiviteiten agressief te zijn tegen hulpverleners.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) komt daarom met een richtlijn waarin staat hoe moet worden omgegaan met mensen in een publieke functie en welke sancties er volgen als de grens wordt overschreden.

Oud en Nieuw

Aanleiding daarvoor zijn de vele incidenten rond oud en nieuw waarbij politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel slachtoffer werden van agressie en geweld.

De gemeenten zijn ook de vernielzucht, die elk jaar weer tot forse schade leidt, meer dan zat en kijken hoe ze dat op de daders kunnen verhalen.

Gedragsprotocol

Het gedragsprotocol moet de grenzen in de omgang met hulpverleners precies aangeven.

"We gaan proberen daar een hele heldere norm voor af te spreken. Een bejegeningsnorm ook, zodat iedere burger in dit land weet dat als hij een grens overgaat dat dat consequenties heeft'', zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zaterdag in het NOS Journaal.

Wie zich misdraagt, krijgt volgens haar eerst een waarschuwing. Als het ernstig genoeg is, volgt een proces-verbaal en indien nodig zal justitie tot vervolging overgaan, aldus Jorritsma.

Samenwerking

Volgens haar woordvoerder moeten hulpverleners aan de hand van de richtlijn kunnen bepalen wanneer omstanders of anderen te ver gaan. Bij het opstellen van het document zal de VNG samenwerken met andere partijen, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In 2006 kwam dit departement al met een breed gesteund protocol om agressie tegen werknemers in de publieke dienst aan te pakken.

Gewenning

Jorritsma denkt dat er een norm aan het vervagen is.

"Ik denk dat ook agenten en misschien ook wel brandweermensen en andere hulpverleners meer zijn gaan accepteren en bijna gaan vinden dat het normaal is dat mensen brutaal tegen ze zijn of een grote bek geven. Dat kan dus niet zo zijn'', zei ze.