AMSTERDAM - Het is slecht voor de PvdA dat in Eindhoven, na de slechte ervaringen in Utrecht, weer twee kandidaten van deze partij het tegen elkaar opnemen in het burgemeestersreferendum. Dat stelt de verliezende kandidaat van het referendum in Utrecht, Ralph Pans, zaterdag in een interview in de Volkskrant.

"Ik dacht: Na het debacle in Utrecht zullen ze in Eindhoven toch wel slim genoeg zijn om niet ook voor twee PvdA'ers te kiezen. Het is niet positief voor de partij als weer twee PvdA-kandidaten zo'n circuit ingaan waarvan mensen een wrange smaak in de mond krijgen."

Bij het referendum in Utrecht op 10 oktober kwam slechts 9 procent van de stemmers opdagen. Veel kiezers vonden dat ze te weinig keuze hadden omdat de twee kandidaten, Aleid Wolfsen en Pans, van de dezelfde partij waren.

In Eindhoven nemen de twee PvdA'ers Rob van Gijzel en Leen Verbeek het op 23 januari tegen elkaar op.

Boek

Pans heeft zijn ervaringen tijdens het Utrechtse referendum beschreven in het boek 'De slag om de Domstad'. Hij presenteert het werk maandag.

Hij stelt dat het totaal onverwacht kwam dat hij het tegen een partijgenoot moest opnemen. "Als ik dat vooraf had geweten, was ik zeker geen onderdeel geweest van dat rare circus."

Unaniem

In een toelichting zei voorzitter van de Eindhovense vertrouwenscommissie Gaby van den Biggelaar (PvdA) vorige maand dat de twee beste sollicitanten unaniem waren uitgekozen. Ze benadrukte dat Verbeek en Van Gijzel verschillende kwaliteiten en opvattingen hebben en dat er ruim voldoende keuze is voor de Eindhovenaren.

"Onze kandiaten blijken ruimschoots meer te bieden dan de overige sollicitanten. Kennelijk is Eindhoven voor het CDA en de VVD oninteressant", voegde de Eindhovense PvdA-vicefractievoorzitter Paul van Liempd daar aan toe.

Afschaffing

VNG-voorzitter Pans pleit voor afschaffing van het burgemeestersreferendum in zijn huidige opzet. "Laten we alsjeblieft stoppen met het burgemeestersreferendum dat nu vlees noch vis is. Het is geen verkiezing, omdat er maar twee voorgeselecteerde kandidaten zijn, en het is geen benoeming."

Volgens hem had de volksraadpleging "nog zin toen het erop leek dat het een tussenfase was op weg naar de rechtstreeks gekozen burgemeester. Maar nu die er niet komt, is het burgemeestersreferendum zinloos."