TBLISI - Zittend president Michail Saakasjvili is de grote favoriet om zaterdag de presidentsverkiezingen in Georgië te winnen.

Vermoedelijk lukt het de hervormingsgezinde Saakasjvili echter niet om in een keer een absolute meerderheid te halen, denken waarnemers in de voormalige Sovjetstaat. Het land houdt ook een referendum over een eventueel lidmaatschap van de NAVO.

Onrust

De Georgiërs gaan zaterdag vervroegd naar de stembus, het gevolg van de hevige onrust van vorig jaar. Saakasjvili (40), lang bejubeld als kampioen van de democratie, liet in november betogers met harde hand uiteenjagen. Hij werd daarover internationaal bekritiseerd.

De voorman van die demonstraties, de 43-jarige Levan Gatsetsiladze, riep destijds om Saakasjvili's aftreden. Hij maakt de meeste kans om het in een tweederonde op te nemen tegen de zittende president van het land op de zuidflanken van de Kaukasus.

De stemlokalen in Georgië gingen open om 08.00 uur (05.00 uur Nederlandse tijd) en sluiten om 20.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd). Officieel kent Georgië 3,3 miljoen stemgerechtigden. Een aanzienlijk deel van hen werkt echter in het buitenland. De voorlopige einduitslag wordt zondag verwacht.

Verkiezingen Georgië