SCHIPHOL - Een charter met ongeveer tweehonderd Nederlandse Keniagangers is zaterdagmorgen rond 5.00 uur geland op Schiphol.

Het gaat om toeristen die via reisondernemingen een vakantie hadden geboekt in het deze week door ernstige rellen getroffen Kenia.

De afgelopen week verlieten veel Nederlanders het Afrikaanse land al met lijnvluchten van KLM en Kenya Airways.

Calamiteiten

De reisorganisaties kozen voor repatriëring nadat de Calamiteitencommissie, onderdeel van Stichting Calamiteitenfonds Reizen, woensdag had besloten Kenia te bestempelen als een land waar zich een calamiteit voordoet.

Reisondernemingen kregen het verzoek hun klanten terug te halen naar Nederland. Het Calamiteitenfonds draait op voor de kosten van de repatriëring.

Vergoeding

Verder keert het fonds vergoedingen uit aan vakantiegangers, als die een deel van hun vakantie niet hebben kunnen genieten als gevolg van de vervroegde terugkeer naar Nederland.

In Kenia ontstond begin deze week grote onrust omdat president Mwai Kibaki met verkiezingsfraude zijn ambtstermijn zou hebben verlengd. Zeker honderden mensen, voornamelijk van de Kikuyu-stam, waartoe Kibaki behoort, zijn inmiddels omgekomen als gevolg van geweld.