NEW YORK - Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft de Keniase president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga aangespoord de gewelddadige onlusten te beëindigen in het Oost-Afrikaanse land.

Ban Ki-moon voerde vrijdag telefoongesprekken met Kibaki en Odinga, aldus een VN-woordvoerster in New York. De secretaris-generaal spoorde de beide mannen aan hun problemen via dialogen op te lossen.

Getroffenen

Een half miljoen mensen zijn getroffen door de binnenlandse onlusten als gevolg van de betwiste verkiezingsuitslagen. Nog eens 400.000 Kenianen zouden naar buurland Uganda zijn gevlucht.

In de westelijke provincie Rift Valley hebben circa 100.000 personen dringend humanitaire hulp nodig, deelde het Internationale Rode Kruis de VN mee.

Diplomate

Een Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken is vrijdag is Kenia aangekomen. De diplomate zal eveneens gesprekken met Kibaki en Odinga voeren om een oplossing te vinden voor de crisissituatie.

Het Internationale Pers Instituut (IPI) in Wenen riep de Keniaanse regering vrijdag op het verbod op live-uitzendingen op radio en tv op te heffen. Het mediaverbod werd afgelopen weekend van kracht.